Bračna Ljubav

Frano i Tereza – Ostvarili brak o kojem su sanjali

Zajedno smo 19 godina, od toga u braku 10. Znamo se šaliti da smo sada napokon duže zajedno nego što smo živjeli odvojeno dok se nismo upoznali. Iskreno, najiskrenije, možemo sa sigurnošću reći da smo već sada postigli sve ono što smo se ikad nadali postići u braku. Brak pun sklada, razumijevanja i radosti, istodobne zaigranosti i radosti života. Jedno smo drugom najdraže društvo, najveća radost i nagrada.

Ova duboka radost i sklad nisu došli preko noći i duboko smo uvjereni da su to plodovi rasta upravo na ovom Svjetlu Čiste Istine i dara tumačenja koji je došao kroz poslanje Lorensa Novosela. Nekako jasno vidimo da bi bez toga zapeli po putu bez rješenja što bi onda prouzročilo više muke, patnje i frustracije zbog osjećaja da ne uspijevamo postići taj sklad Bračne Ljubavi za koji duboko u srcu ćutimo da postoji.

 Jedno je pročitati redak u Bibliji, a sasvim nešto drugo kad ti prosvijetljeni sluga Božji osvijetli taj redak u Duhu i Istini. I k tome ga još spusti u praktičnu primjenu s obzirom na tvoj trenutni napredak duše i okolnosti života u kojima se nalaziš. Nakon takvog susreta uvijek bi nastupilo ogromno olakšanje i jasno usmjerenje za dalje.

Čini nam se važno naglasiti da smo par koji je od početka, gledano sa strane, bio prilično skladan, od samog upoznavanja vidjeli smo jedno u drugom najboljeg prijatelja i jako smo se voljeli. Naši prijatelji su nas i tada promatrali kao uzor. No gledajući unatrag svjesni smo da mi pojma nismo imali kako Bog gleda na brak i koja očekivanja i koji ogroman potencijal i veličanstvenu sudbinu on vidi u dvoje ljudi koji su rekli “da” pred Njim. Naša vizija braka uključivala je ljubav i gradnju zajedničkog života, kućicu u cvijeću i puno djece. Došavši na svjetlo Čiste Istine vidjeli smo da osim navedenog On s nama planira puno više.

Dok se nismo obratili rekli bi da je svaki od nas imao svoje shvaćanje braka, raspodjele uloga i našeg međuodnosa, a razmirice smo rješavali kompromisom. Kad smo obraćenjem shvatili da je Bog u svojoj Riječi objavio jasne upute za naš bračni život, naša različita razmišljanja više nismo rješavali kompromisom, već usklađivanjem naših misli i djelovanja s Riječju Božjom. Ovdje smo također doživjeli veliko olakšanje. Nismo više morali sami “smišljati” rješenja problema budući da su ona već bila objavljena u Riječi Božjoj. Na nama je ostala samo voljnost želimo li se uskladiti s tom uputom, ili ne. No čak i kada smo postavili temelje našeg braka na ovaj način, bilo je potrebno još nekoliko (Lorens: VIŠE) godina međusobnog usklađivanja, odustajanja od krivih ideja, obrazaca ponašanja i zauzimanja biblijskih uloga muškarca i žene kako bi postigli sklad misli, jednako usmjerenje volje, te sličan stupanj zrelosti.

Ja sam se kao žena borila s nesigurnošću i brigom (Lorens: velikim strahovima). Često sam iz svoje nesigurnosti kontrolirala Franine reakcije. Franu sam znala ispravljati, mislila sam kako ja jednostavno znam bolje od njega i često bi ga, na njegov pokušaj da istupi naprijed i odvažno krene u smjeru gdje ga je srce vodi, “povukla” natrag iz straha da se ja ne bi morala pritom suočiti s nekim svojim strahovima i izlascima iz komfor zone. Frano je ovo moje nastojanje cijelo vrijeme doživljavao kao veliki gubitak slobode i snage i nemogućnost da ostvari potencijal na koji je pozvan. Dok mi nije bilo ukazano drugačije* (vidi svjedočanstvo o “Bračnom kvaru”,komentar) ja sam ovaj svoj obrazac ponašanja smatrala “normalnim” i često sam ga susretala oko sebe prilikom svog odrastanja ili u razgovoru s prijateljicama.

Jasne upute za naše međusobno usklađivanje primali smo putem propovijedi, seminara i individualnih sastanaka s Lorensom. U trenutku kad je Lorens pokrenuo grupu ‘Bračno zajedništvo’, mi smo već “debelo” osjećali plodove ovog nauka. Uključivanje u grupu ‘Bračno zajedništvo’ katapultiralo nas je “naprijed” a blagoslove koje smo dobili kroz ovu grupu nadmašili su sva naša očekivanja. Ne samo da neprestano postižemo sve veći sklad, već smo dobili i ogroman poticaj i snagu za naše zajedničko djelovanje.

Često na našim bračnim grupama Frano i ja zapisujemo upute. Najdraži su nam trenuci kad čujemo neko objašnjenje, perspektivu ili poticaj od strane Lorensa i onako se kao dvoje male djece pogledamo razrogačenih očiju u smislu “jesi ti čuo/la sad ovo? . Često u takvim trenucima pomislimo, Isuse meni ovo nikad ne bi palo na pamet, pa iz toga krene ogromna zahvalnost prema cijelom ovom nastojanju. Veliki je blagoslov imati priliku rasti na ovom Svjetlu. Imati priliku izmjenjivati iskustva s drugim parovima. Velika je sreća kada neki par nadvlada neku situaciju prije tebe, pa ti pokaže prečac i skrati ti. Još nam je veća sreća kad mi svojim iskustvom i primjerom drugima skratimo put.

Frano i Tereza O.